Chinese- Indisch afhaal

De meeste Chinese restaurants in Nederland noemen zich Chinees-Indisch, waarbij Indisch verwijst naar de Indonesische keuken, met gerechten als nasi, bami, saté, babi pangang, gadogado en kroepoek. De gerechten zijn minder gekruid en de porties groter. Van dat laatste is de grote loempia een bekend voorbeeld, die echt Nederlands is en aan de Nederlandse gebruiken is aangepast.[1] Naast het Chinese-Indische restaurant, is ook het Chinees-Indisch-Surinaams te zien.

In 1920 was Cheung Kwok Low in Rotterdam Katendrecht het eerste Chinese restaurant in Nederland.[2][3]

Rond 1900 begon de Stoomvaartmaatschappij Nederland goedkoop personeel te werven in China. Met name in (groot) Rotterdam woonde op termijn een grote Chinese gemeenschap. Na 1930 werden veel Chinese werknemers ontslagen en de armoede sloeg toe. Sommigen overleefden door op straat pindakoekjes te verkopen; de zogenaamde “pinda-Chinees” deed zijn intrede. Anderen begonnen een eethuisje.

Sfeer impressie

Gastvrijheid en sfeer staat bij ons hoog in ‘t vaandel. Neem een kijkje op onze impressie pagina.